Hvorfor er det kåret seks forskjellige årets farger for 2017?

Hvert år kårer en mengde forskjellige merkevarer sin årets farge. I flere år har valgene vært nogenlunde like, men i år spriker det totalt. Hva er valgene og hvorfor er de så forskjellige?

Pantone:

Øverst på fargetronen finner vi amerikanske Pantone, en global leverandør av fargemateriell for grafisk design, design og interiør- og motebransjen. De har også vært sistemann ut i kåringsbølgen, og 8.desember ble fargen offentliggjort – det var den grønne nyansen med det treffende navnet «Greenery» som gikk seirende ut.

Greenery er en ganske sterk, klar grønntone med mye gult i seg. Det er en farge vi kjenner godt fra norsk natur, og fargen på den vakre bjørken som setter sitt klare preg på omgivelsene våre.

Bilde hentet fra HER

Valget av Greenery er ikke et praktisk, fargen er ganske sær, både innenfor interiør, arkitektur og mote. Den er vanskelig å kle og vanskelig å lykkes med innendørs. Men dette valget er ikke gjort av praktiske/estetiske årsaker, men emosjonelle. Pantone har sitt sete i USA, et land dypt preget av en skitten valgkamp, en president mange er en smule skeptiske til og store nasjonale utfordringer. Grønt representerer trygghet og ro, samtidig som det symboliserer liv og vitalitet.

 

 

Kale var fargen jeg gjettet på da jeg tidligere i år ble spurt om hvilken farge jeg trodde Pantone ville gå for. Den er litt mørkere, og svært synlig innenfor både mote og interiør. Men samtidig er det korrekt å si at grønt på generell basis ER viktig og en farge vi vet kommer til å befeste sin posisjon som ny nøytral sammen med blått og brunt (naturens tre hovedfarger) i årene fremover.

 

AkzoNobel

AkzoNobel/Nordsjö/Dulux valgte på sin side Denim Drift som sin farge for 2017. Akzo Nobel er verdens største malingsprodusent, og eier en mengde med forskjellige merkevarer innen maling. De har et globalt prosjekt som heter Color Futures, hvor de kommer frem til sitt valg av farge.

Denim Drift er absolutt en viktig nøytral, som vi har sett her i Norge i flere år. Flere sier at det ikke føles spesielt nytt, men at de liker fargen som er forståelig, enkel og ufarlig. Og igjen, blått posisjonerer seg sammen med brunt og grønt som viktige nøytrale farger i årene fremover, så vi kan trygt si at fargen definitivt er viktig i dagens fargelandskap.

Benjamin Moore

Den amerikanske malingsprodusenten Benjamin Moore har på sin side valgt Shadow, en dyp støvete plommetone som er dramatisk og interessant. Jeg kan ikke si at den kommer til å markere seg i særlig grad på det norske markedet – men Benjamin Moore kjører et litt annet løp – i fjor kåret de for eksempel hvitt, som er helt riktig for det amerikanske markedet (som er svært inspirert av det dansk-skandinaviske for tiden), men helt feil for det norske.

Shadow er derimot en god farge, som absolutt kan anbfales til mange forskjellige typer rom. Den fungerer godt mot både blått og grønt. Merket har vært svært opptatt av hvor man finner nyansen i naturen. Sånt sett, kan vi si de er inne på det samme fokuset på natur som Pantone.

Fargerike

Bilde fra Fargerike. Stylist Christine Hærra. Fotograf Sveinung Bråthen

Norske Fargerike har valgt rødt som årets farge for 2017. Siden vi begynte å nærme oss farger rundt 2010, har fokuset vært på de nyansene det har vært enklest å omfavne etter å ha brukt hvitt og grått i så mange år. Blått, blågrønt og grønt har dominert, men nå ser vi en økt selvsikkerhet, og at vi også er klare til å omfavne de varmere fargetonene. Terrcaotta, teglstein, dype rødbrune nyanser er alle superaktuelle.

PPG

Amerikanske PPG har kåret Violet Verbena til sin årets farge for 2017, og nyansen er en behagelig nøytral lavendel. Lavendel klatrer oppover på listene, og markerer seg innenfor både interiør, spesielt på tekstil og er tydelig på SS17-catwalkene. Et interessant valg som jeg synes er inne på noe – også for oss her oppe i nord.

Dagny Fargestudio

Også kommer vi, med brunt som årets farge for 2017. Brunt har vist seg å være svært spennende de siste sesongene, og den markerer seg innenfor både arkitektur, interiør og mote. Det interessante er at brunt faktisk føles spennende! Det er mange år siden sist – og nyansespekteret er bredere enn kanskje noen gang. En av de tre store nye nøytrale fargene sammen med grønt og blått.

Konklusjon

Så hva betyr alt dette? HVA er egentlig årets farge for 2017? Sannheten er at de fleste fargene er til stede på en eller annen måte og i større eller mindre skala. Da jeg begynte å jobbe med dette faget, var det få aktører som kåret årets farge, og de som kåret var stort sett enige om hvilken farge de anså som viktigst. Nå derimot, ser vi et fullstendig sprik. Og det, det er faktisk et godt tegn! Det betyr at fargelandskapet er i forandring, og at stadig flere farger er aktuelle og relevante. Vi er på vei inn i en epoke (det glade 20-tall) med mer farger enn på flere tiår.

Så mitt beste råd til deg, er å hoppe i det, og velge det du selv liker best.

17 Comments

 1. Cecilie

  Herlig blogg du har, Dagny! Jeg har kjøpt nytt hus og ønsker meg mer farger!! Drømmer om en blå sofa, men ønsker ikke blå vegger i stua. Heller mer mot grønn a la minty breeze. Er det noen hensyn jeg bør ta ifht valg av blånyanse (eller fargestyrke) m denne grønnfargen? Den er jo litt «skitten»? Når jeg søker opp bilder på Insta el Pinterest m minty green, så er den ofte kombinert m hvitt, sort, grått, så det er vanskelig å se den for seg sammen m andre farger..

  • dagny (Author)

   Hei Cecilie! Minty Breeze kan noen ganger se litt grå ut, og andre ganger en nydelig blågrønn. Kjøp en liten testboks og se hvordan den er på dine vegger. Den vil være nydelig mot en dyp blå sofa! 🙂 Og minty breeze er en nøytral farge, så du trenger ikke være bekymret for hvilken blåfarge du skal velge, alt vil funke (bare den ikke blir for blek)

 2. Edle Rasmussen

  Kjære Dagny,
  Vi er et ektepar (eldre) som skal flytte fra hus til leilighet. Som de fleste nye leiligheter er også denne malt hvit. Eggehvite lister og enda hvitere vegger. Vi er begge glade i farger, og årets palett fører oss litt tilbake til 70 tallet hvor det meste var brunt og orange.
  Vi har malt gamle bokhyller i laurbær grønn, og denne ble veldig bra. Men veggfarge er vanskelig å velge til denne. Gulvet er eikeparkett og møblene er lyse oljet eik. Stoler i sjokoladebrunt skinn og sofa i en varm gråfarge. Kan du hjelpe med litt fargevalg? Vennlig hilsen Edle

 3. Kari

  Hei
  Kan du hjelpe meg? Jeg ønsker en grønnfarge på veggen i kjøkken/spisestue (åpen). Jeg har panelvegger med klassisk hvit på lister. Hvitt kjøkken og ask hvitpigmentert gulv. Jeg leiter og leiter etter den perfekte grønnfargen, men klarer ikke å finne den. Jeg har forsøkt meg på soft mint, som jeg synes ble for blå og grå, pale green som ble litt blass og så har jeg kikka på mer fargesterke som Kelly og smaragd og grønn fra jotun. Jeg liker disse godt, men det blir for voldsomt å ha på alle veggene. Så nå pendler jeg mellom tanken å gå for en dyp/rik grønntone, eller velge en hvitere tone med litt grønn i (som ikke blir mint/pastell). Jeg er rett og slett forvirra! Noen ideer?

  Og, gratulerer med bok!

  • dagny (Author)

   Har du fliser på kjøkkenet? Du kunne frks valgt dypgrønne zellige-fliser over benkeplaten og en dusere grønntone på veggene? Pæresorbet fra Fargerike er veldig blek, mens Sea Moss fra Pure&Original er veldig vakker, og litt varmere enn både Pale Green og Pæresorbet. Den er fremdeles ganske nøytral. Litt vanskelig å gi råd uten å se bilde, men Pure&Original har i hvertfall mange fine grønntoner:) (og en helt matt maling som heter classico). Sjekk også Calke Green fra Farrow & Ball! Lykke til!! Og tusen takk, det er virkelig kjempespennende å gi ut bok!!

 4. Bea Berg

  Hei Dagny! Har fulgt deg en stund nå, og jeg må bare si at du inspirerer. Du er virkelig en fargerik person 🙂 Jeg har altfor lenge vært gla i det hvite og tidløse, men etter å ha fulgt deg på sosiale medier i det siste, så har jeg begynt å leke med tanken på å få mer farger inn i hjemmet. Min erfaringer er dessverre at farger stjeler lys, tror nok det er grunnen til at jeg har gått for hvitt i så mange år. Jeg er veldig gla i dagslyset og ser helst at veggene ikke sluker lyset som strømmer inn gjennom vinduene. Jeg har nylig kjøpt et funkishus med slette og listefrie vegger. Med andre ord; det går fort å male noen vegger 🙂 Men jeg sliter med å finne farger som passer til parketten i huset. Parketten er tre-stavs ask som i mine øyne er ganske så gul. Jeg sliter med å finne en farge som passer til gulvet og som ikke fremhever det gule. Personlig liker jeg nok de kalde fargene best, men noen av disse opplever jeg kræsjer totalt med gulvet. Har du noen tips til farger som kan passe med «gult» gulv? Det bør også nevnes at stuen er avlang og ganske så smal, så en for mørk farge er vel egentlig ganske uaktuelt? Jeg tenker også å kjøpe ny sofa, men er usikker på om jeg bør vente med å kjøpe sofa til jeg har funnet den rette fargen i stua? Eller bør jeg kjøpe sofa først? For så å male veggene? Jeg sliter også med å velge farge på sofaen. Samme problemet som over, hvilken sofafarge bør jeg gå for som passer mot gul parkett? Jeg drømmer for eksempel om en sofa i en dyp gult, men det er helt uaktuelt med det gulvet vi har i dag.

  Håper du kan komme med noen fargetips!
  På forhånd takk 🙂

  Hilsen Bea

  • dagny (Author)

   Hei Bea!
   Du kan bruke de fleste farger mot ask, og helt fint kalde nyanser. Dersom du irriterer deg over den gule undertonen, har du tre alternativer. Det første er å slipe gulvet og hvitvaske det. Det andre er å bruke større gulvtepper som dekker flatene. Det tredje er å male veggene i en varm farge som demper følelsen av gulhet i veggene. Det er vanskelig for meg å gi deg konkrete råd uten å ha sett huset. Funkishus kler generelt sett mye farger, så du kan fint boltre deg. Det er ikke alltid følelsen av mye rom er det beste for ethvert rom heller. En gul sofa vil forøvrig ikke fremheve det gule i gulvet, men heller dempe det 🙂 Når er huset bygget?

   • Bea Berg

    Hei igjen!

    Tusen takk for svar. Jeg har malt en kontrastvegg i lys antikk fra Jotun. Denne syntes jeg ikke var fin mot gulvet. Kan det ha noe å si at listene er i samme farge som gulvet? Har hørt at hvite lister fungerer som et rammeverk og at det dermed kan være en fordel å ha å hvite lister om man ønsker å skape et skille mellom gulv og vegg. Huset er bygget i 2013. Som nevnt er stuen smal og langs den ene veggen er det store vinduer fra gulv til tak. Alle vinduskarmer i huset er sorte (noe som jeg også trur stjeler litt lys). Men det er pr i dag uaktuelt å male de hvite. Da får jeg heller finne en farge som passer til «gul» parkett og sorte vinduskarmer. Jeg har også hørt at man ikke bør male en av langveggene som kontrastvegg, da dette får rommet til å se enda smalere ut. Jeg har prøvd å finne tips til hvordan man skal innrede/male en smal stue, men syntes ikke det er mye informasjon å finne. Har du noen tips i forhold til innredning/fargevalg i en smal stue?

    Tusen tusen takk for svar!

    Bea

 5. Hilde

  Hei Dagny.
  Jeg kjøpte boken din i går og har gjort meg noen tanker rundt fargevalg i leiligheten min, men jeg styrer fælt når det gjelder fargevalg i stuen min. Jeg har en Osborne and Littletapet på en vegg fra serien Frontier som heter Gondola. Tapeten har blåtoner med oransje lanterner. Jeg har gått til innkjøp av en blå veloursofa som passer veldig fint til, men jeg har ikke funnet en farge som passer til tapeten som kan gi rommet en helhet. Jeg har imidlertid, som et eksperiment, fått malt motsatt vegg i fargen, Haile Navy fra Benjamin Moore, og fått malt sideveggene i ren hvit. Jeg er veldig glad i den dype blåfargen, Haile Navy, men synes ikke rommet henger helt sammen. Det å male hele stuen i denne blåfargen vil også gjøre rommet veldig mørkt og tungt. Jeg lurer derfor på om jeg derfor bør male hele rommet i en farge som går ton i ton med den lyseste blåtonen i tapeten fra Osborne and Little, men jeg har enda tilgode med å finne den fargen. Stuen er også litt vanskelig ettersom lyset gjør at fargene endrer seg veldig fra morgen til kveld. Med utgangspunkt i stuen ønsker jeg også å finne en fin farge som kan passe til gangen og soverommet som begge har inngang og utgang fra stuen. Har du noen tips….

  På forhånd takk.

  • dagny (Author)

   Hei Hilde! Kan du ikke tapetsere hele rommet i Gondola? Det blir nemlig aldri fullstendig helhet med en tapetvegg og tre malte vegger. Det er jo et fantastisk mønster. Roes ned hvis du henger større kunst på veggene (tenk 70×100). Også kan du male taket i en dus nyanse av blått, frks Kjølig Eleganse fra Fargerike. Det er ikke så viktig at fargen må være helt lik som tapetet, alle blåfarger er fine sammen. Tapetet er jo ganske mørkt, så vær obs på belysning ellers, og at du har riktig styrke på lyskildene og nok lyskilder. Den blå veloursofaen høres fantastisk ut!

 6. Hilde

  Hei Dagny.
  Takk for hyggelig svar. Ja, jeg elsker den blå veloursofaen min. Den var et veldig godt kjøp. Jeg har piffet sofaen opp med noen aprikosfargede puter fra Laura Ashley. Det ble veldig fint og passet godt til tapeten. Oi, hele rommet?! Du er en modig dame. 🙂 Stuen er på ca. 20 kvm. Vil ikke det bli litt for voldsomt? Du har nok rett i at det aldri blir fullstendig helhet med bare en aksentvegg, men jeg tror ikke at jeg ønsker å ha tapeten i hele rommet, selv om jeg synes tapeten er helt nydelig. Kan Kjølig Eleganse passe til veggene? Jeg har også sett på Oslo og Fusion fra Jotun, men igjen så er jeg veldig usikker. Jeg fikk forresten rommet malt i en varm grå-blå farge, som ble babyblå på veggene, før det ble malt hvitt igjen. Det ble helt forferdelig opp mot tapeten og jeg har siden ikke orket fargen babyblått, dessverre.
  Hilsen,
  Hilde

 7. Hanne

  Hei! Først vil jeg bare takke deg for den fargeinspirasjonen du er! Jeg har en stue med lysegrå vegger (som så mange andre i dag). Ønsker meg bort fra dette, men ønsker likevel at stuen skal være lys og nøytral. Har du forslag til blå eller grønne farger som gir en god stemning i rommet, men som likevel ikke føles for fargesterke og dominerende? Vil gjerne heller tilføre mer farge med puter og annen pynt. 🙂

  • dagny (Author)

   Hei Hanne og tusen takk!! 😀 De fleste malingsprodusentene har gode alternativer her. Frks Kjølig eleganse fra Fargerike eller Pale Green som Jotun nettop kom med? Begge veldig rolige og fine.

   • Hanne

    Tusen takk! Nå har jeg sett på Kjølig eleganse og elsker virkelig denne fargen. Helt perfekt! Hvilke farge bør jeg gå for på lister, vinduer, dører og tak? 😊😊

 8. Marta

  Hei!

  Tusen takk for kjempeinspirasjon og boka di er fantastisk! Jeg lurer på om du har noen tanker om farge på de andre veggene når én vegg (i gangen) er i rødbrun teglstein? Gulvet er per nå i grå stein (som jeg har lyst til å bytte ut med kule fliser på sikt). I stua har jeg en vegg med linblå og på kjøkkenet deco pink. Håper på litt hjelp!

  Hilsen Marta

  • dagny (Author)

   Hei Marta! Tusen takk, SÅ glad for å høre at du liker den! Det er litt vanskelig å gi råd uten å se rommet, men jeg kan gi deg noen generelle råd. JA til å bytte ut det grå gulvet, hehe;) Teglsteinsveggen kler egentlig alle farger, så her er det bare å velge og vrake. Siden gangen er et gjennomfartsrom, kan du kline til med litt sterkere farger – hvis du har lyst til det. Jeg vet ingenting om takhøyde eller hva som er på de andre veggene, men du stiller ganske åpent – også med tanke på fargene du har i de andre rommene. Et tips kunne forresten vært å velge zellige-fliser på gulvet. De er blanke i overflaten med et fantastisk nyansespekter, som vil (uansett farge) være en fantastisk kontrast mot teglsteinsveggen.

New Comment