Hvilken farge skal taket ha?

Dette er noe mange lurer på – for hvitt er virkelig ikke alltid den beste fargen. Her får du en guide på hva du skal velge når.

Fargen på taket har vært noe vi i lang tid egentlig ikke har forholdt oss til. Takmaling kommer i ren hvit, og det er fargen som man har stått på «auto». Den ene tingen man ikke trenger å tenke på;) Men nå er dette i ferd med å forandre seg, og det skjer fordi vi er på vei inn i en ny fargeepoke (det fargeglade 2020-tallet), hvor vi ønsker oss en mer kompleks bruk av farge. Utviklingen har gått raskt de siste årene, og malte tak er ikke lenger uvanlig.

Vi skal nå gå gjennom to måter å sette farge på taket, med en forklaring av hvordan du kan lykkes med de og hva det er som gjør at de fungerer:

#1 – Samme farge tak og vegg

Dette er den enkleste og mest populære måten å fargesette taket på i dag. Det magiske med denne løsningen, er at uavhengig av hvilken farge du velger, mister du følelsen av tak og vegg i rommet – høyden kan på en måte føles uendelig, du har ikke det hvite flaket på toppen som presser seg nedover og skaper sterk kontrast til alt annet. Følelsen blir mer harmonisk og rolig. Dette er selvfølgelig litt avhengig av fargen du velger, men eksemplene nedenfor viser rom fargesatt på en måte som gir en rolig og behagelig stemning.

Når passer det best å male tak og vegger i samme farge?

Dette passer egentlig nesten alltid og i alle rom. Spesielt i de lysere nyansene, da er det i 95% av tilfellene en god idé. Unntaket er hvis rommet er veldig stort, er et oppholdsrom og du har en mørk farge på veggene, og da særlig hvis du har standard 240 takhøyde. I eldre leiligheter med god takhøyde (over 3 meter) og høye vinduer er mørke tak ofte uproblematiske, og fungerer helt fint.

Hvorfor skal jeg male vegger og tak i samme farge?

Først og fremst skal du gjøre det fordi du har lyst og tror det vil tilføre rommet noe positivt, enn fordi det er en trend og du ser mange gjør det. I mine prosjekter anbefaler jeg nesten alltid å male tak og vegger i samme farge. Årsaken til det, er at dette gir en bedre romfølelse, og nå som farge på veggene er vanlig, blir kontrasten til taket sterk, og skaper en disharmoni i rommene. Årsaken til dette, er at hvitt ikke er en del av fargesirkelen og dermed vil skape en sterk kontrast til fargen på veggen. Noen ganger ønsker vi oss kontrastfylte rom, men oftere er harmoni målsettingen. Det magiske med å miste tak/veggfølelsen, er at følelsen av lavt tak forsvinner i 240-leilighetene, og lunheten bli forsterket i alle rom. I de klassiske leilighetene med god takhøyde og stukkaturer kommer detaljene betraktelig bedre frem.

Foto: Brittany Ambridge. Kilde: Domino

En dus og behagelig blågrønn nyanse, som passer utmerket på både tak og vegg. Rommet blir ekstra interessant av det orange teppet. Nyanser av blått, blågrønt og grønt er de vi konsentrerer oss best og er roligst i.

Foto: Margaret de Lange, styling Kirsten Visdal. Fargepalett: Dagny Fargestudio Copyright: Pure&Original. Nederland.

Kjøkkenet til Sunniva har veldig lyse vegger, og en palett som er både rolig og behagelig. Et hvitt tak ville vært for sterk kontrast mot fargene ellers. (hvitt er som kjent ikke en del av fargesirkelen, og i kontrast/opposisjon mot alle farger)

Foto: James Merrell. Copyright: House and Garden

Jeg anbefaler oftest mørke vegger på soverom, men dersom lysinnslippet er godt, kan det også være vanvittig vakkert i både oppholdsrom, men også rom som er små av størrelse. Dette minikjøkkenet får mer personlighet og blir både lunere og koseligere stemning enn det ville fått med lyse farger. Det er ikke alltid lyst eller stort er det som skaper et godt hjem.

Foto: Note Design Studio Copyright: Note Design Studio. Stockholm, Sverige.

Note Design Studio har fargsatt Stockholmsleiligheten på en vakker måte. Her er igjen takfargen med på å gjøre rommet mer harmonisk, og mindre søtt. Den lysegule pastellfargen ville fått et helt annet og mye yngre/søtere uttrykk i kombinasjon med hvitt listverk og tak.

 

Foto: Adam Wiseman. Copyright: Dimore Studio. Mexico.

Det terracottafargede taket er med på å gjøre rommet «takløst» – det er vakkert og elegant. Et hvitt tak ville ødelagt den harmoniske følelsen.

Foto: Dagny Fargestudio. Copyright: Dagny Fargestudio. Oslo, Norge.

Hos Linn og Tor Henrik har lavendelfargede tak i hele leiligheten. På kjøkkenet beveger takfargen seg nedover veggene, mens i gangen og stuen er det forskjellige nyanser av terracotta. Takfargen valgt her befinner seg dermed i begge leire:) Tak og vegger kan helt fint ha samme farge i det ene rommet, og være forskjellige i neste.

Av Dimore Studio. Ukjent kilde. Paris, Frankrike.

Dimore Studio igjen. Rommet blir lunt og elegant med den duse blåfargen som dekker alle flater og forkler ventilasjonsanlegget. Den orange skilleveggen er det perfekte kontrasterende elementet i rommet.

Foto: Elisabeth Aarhus. Fargepalett: Heidi Pettersvold Nygaard Eier: Synne Skjulstad Oslo, Norge

Denne leiligheten er helt magisk fargesatt av Heidi Pettersvold Nygaard og hennes ektemann, og jeg skrev om den første gang for flere år siden. Hele leiligheten er sofistikert fargesatt og med interessante kombinasjoner. Den rosa stuen (som vi ser hjørnet av på bildet over) er i en farge vi har hatt mange fordommer mot, men rommet, lunheten og elegansen vi ser her, er et godt bevis på at fargen ikke bør avskrives.

#2 – forskjellig farge på tak og vegg

Dette kan ofte være et vel så godt alternativ, som kan være med på å skape interessante og en mer kompleks bruk av farge. Det er også perfekt for color blocking. Andre ganger kan det være fordi veggfargen er for intens til også dekke takene, eller at det skaper et roligere inntrykk ved bruk av en annen farge/nyanse.

I hvilke tilfeller bør jeg bruke en annen farge på taket enn på veggen?

I mine prosjekter er det svært sjelden jeg anbefaler hvite tak, men noen ganger er det et riktig valg å velge en annen farge eller nyanse enn den du har på veggen. Takfarge velges alltid ut fra estetiske årsaker, og noen ganger blir det mer interessant med et avvik mellom tak og vegg.

 

Foto: Birgit Fauske. Copyright: Dagny Fargestudio. Norge.

Hjemme hos Johanne, er begge alternativer til fargesetting av tak valgt. På kjøkkenet er det mange forskjellige farger med i paletten. Taket i hele villaen er malt i forskjellige terracottanyanser, og i det åpne kjøkken/stuerommet, er det valgt en dus nyanse. Taket er med på å skape et modernistisk uttrykk, med klare kontraster, samtidig som rommet fremstår som harmonisk i uttrykket.

 

Maison La Roche-Jeanneret av Le Corbusier. Ukjent kilde. Paris, Frankrike.

Maison La Roche-Jeanneret er fantastisk fargesatt, og her er taket et viktig element, selvfølgelig også fargesatt i Corbusiers farger (som Johannes hjem også er).

 

Foto: Margaret de Lange. Copyright: Dagny Fargestudio. Norge.

Hjemme hos Sunniva valgte vi en mørkere nyanse i taket enn på veggene for å skape harmoniske overganger og en interessant fargeopplevelse. Fargepaletten startet med maleriet som henger på veggen, og er bygget ut derfra. Det er mange farger (nesten hele fargesirkelen) i rommet, samtidig som det oppleves som rolig og behagelig.

 

Foto: Luc Roymans. Av sculp(IT) architecten. Kilde: Archinect . Antwerp, Belgia.

Her er det valgt en takfarge i skarp kontrast mot veggene. Man kan diskutere om det er vellykket eller ikke, men det gjør det fargeløse rommet ørlite grann med interessant.

Foto: Dagny Fargestudio. Copyright: Dagny Fargestudio. Oslo, Norge.

Hjemme hos Linn og Tor Henrik  har målsettingen vært å skape et hjem som er lunt og personlig, samtidig som det fremhever kunst og objekter hos paret. Det lavendelfargede taket er i kontrast til veggene, men på en behagelig måte. Dette oppnås fordi fargene er nyanselike. Fargen på taket beveger seg gjennom hele leiligheten, og til slutt ned på veggene på kjøkkenet

 

Ukjent fotograf og sted. Kilde: Skinnysticks

Det er lov å være litt skrullete i blant å gjøre ting som har litt humor. Dette badet er litt glammigt og lekent. Tapet kan helt fint brukes i taket, og som vi ser, beveger det seg nedover veggene på baksiden. Grønt og rosa er splittkomplimentære, og en kombo som kommer i veldig mange forskjellige varianter. Her i selskap med messing. Et bladtak gir ikke en voldsom høyde til rommet, men det er en interessant effekt som kan tolkes i mange forskjellige fargekombinasjoner og mønstre.

 

Foto: Carola Ripamonti. Kilde: Yellowtrace. Turin, Italia.

Dette vakre badet har en interessant og kompleks form for color blocking. Det er to grupper av farger, nyanser av blått og nyanser av rødt, som harmonerer og fungerer godt sammen.Taket er mørkere enn veggene, men det gjør ingenting. Rommet er interessant og garantert behagelig å oppholde seg med (selv med de vikende, hvite veggene;) (som er i mindretall))

 

Foto: Malou Ter horst – Het Groene Kabinet. Kilde: Pure & Original.Nederland

Noen ganger kan taket ha en knallfarge – som her. Ville nok valgt en blek nyanse av gult på veggene for å roe ned litt, men dette kan tolkes på mange forskjellige måter. Noen ganger er en sterk farge i taket akkurat det man trenger!

Alcro Trend lanserte disse bildene for en tid tilbake, hvor taket er malt i en lysere nyanse av veggfargen. Dette skaper et mye mer harmonisk rom, enn hvis taket hadde vært hvitt.

 

Bilde fra HER

Når kan man da male taket sitt smaragdgrønt? Vel, er takhøyden din 240, kan dette føles litt dramatisk og intenst. Men siden det er høyt under taket i rommet på bildet, fungerer dette og vil også være helt greit og behagelig å oppleve i leiligheten. Her fungerer det brunrøde gulvet litt som vegg – fargene er i kontrast med hverandre. Samtidig har det en elegant mid century-aktig eleganse over seg. Ønsker du deg noe slikt, er det bare å hoppe i det. Jeg ville selvsagt malt veggene også, men det funker helt fint med hvite også.

Oppsummering

Hva betyr så dette? Hva skal du velge hjemme hos deg eller til dine prosjekter?

Her er noen enkle huskeregler:

 1. Duse farge fungerer i tak også, i alle rom og med alle takhøyder – dette vil være med på å skape et mer harmonisk uttrykk.
 2. Mørke farger på tak kan være krevende i store rom (ofte rom med åpen løsning), men ideelle på soverom (både store og små).
 3. I gamle bygårdsleiligheter med over 3 meters takhøyde og godt lysinnslipp er det knekkende likegyldig hvilken farge du har på taket. Anything goes. Vi andre må tenke to ganger gjennom hva vi velger
 4. Nå som fargene kommer bredt og stort, vil de hvite takene etterhvert vike. Dette er fordi hvitt ikke er en del av fargesirkelen, og vil stå i sterk kontrast mot alle farger.
43 Comments
 1. Cecilie 3 måneder ago

  Hei Dagny!
  Takk for råd angående farge til gangen min i forrige tråd! Min lokale fargehandler rådet meg til å velge Oslo (fremfor Velvet), men jeg gikk for Velvet og er så utrolig fornøyd! For en nydelig farge 🙂 Jeg liker den bedre og bedre for hver dag! (Taket er hvitt, da, men i neste prosjekt- som er soverommet mitt, skal jeg jaggu vurdere å male det i en farge også!!)
  Tusen takk!

  • dagny 3 måneder ago

   Hehe, så bra!! Oslo i stedet for Velvet? Det er jo veldig rart, ikke samme farge engang! Og Oslo er en uklok farge å velge, fått veldig mye slitasje (er vist for mye og valgt av for mange). Gulfargen er helt fantastisk! Bra du gikk for den! <3 Og heia soverommet!! Vi sover bedre i godt fargesatte rom!

   • Cecilie 3 måneder ago

    Ja- den skulle danne et bindeledd mellom minty breeze og washed linen og dermed foreslo de oslo. Men, det er kombinasjoner som har vært vist så mange ganger at jeg ville gå for noe annet 🙂 Tommel opp for velvet 🙂

    • dagny 3 måneder ago

     Glad for det! Velvet fungerer like godt;)

 2. Hanne 3 måneder ago

  Tusen takk for inspirasjonen du gir! Jeg har lest flere av sakene du har lagt ut i det siste, og jeg blir så glad av alle fargene 😄
  Jeg skal flytte inn i nytt hus om et par måneder og vil male stua grønn. Tenker kanskje green leaf. Kan jeg male taket i samme farge eller blir det for mørkt? Det er 240 takhøyde og middels med lys på ei stue med grei størrelse. Gulvet er i en litt mørk, varm brunfarge. Der vi flytter inn er det hvitt høyglanskjøkken (som vi ikke har råd til å bytte), og dette henger sammen med stua i en ende. Der er det også hvite vegger og noe grafisk tapet i hvitt/grått. Hva kan jeg gjøre for at det ikke skal bli helt kræsj mot stua? Det går en bjelke mellom stue og kjøkken, bør jeg male begge sider og bjelken i samme takfarge, eller skal jeg bruke den som skille?
  Håper du har tid til å svare på alle de håpløse spørsmålene mine 😂😄

  • dagny 3 måneder ago

   Det er da ingen av disse rommene som er håpløse;) Jeg tenker at Green Leaf muligens kan være litt mørk hvis det ikke er godt lysinnslipp. Som et alternativ, kan du ta Krydderurt i taket? De to fargene er vakre og harmoniske sammen. Fargen er også fin mot grafisk grått/hvitt og kan fortsette inn den veien. Og du, det høyglanskjøkkenet ditt kan males! Koster en tusenlapp og blir magisk fint! 😀 (mal selv, det finnes gode alternativer som har pen utflyt (gjør at du ikke får penselstrøk). Puss flaten litt lett før du begynner, grunn og mal. Så får du det fineste kjøkkenet i gata;)

 3. Tonje 3 måneder ago

  Hei! For et fint innlegg! Jeg er så inspirert av deg og alt du formidler om farger. Jeg pusser opp et stort hus nå og driver å setter sammen fargepaletten, noe jeg synes er veldig vanskelig. Jeg skal gå for en rosa/nudenyanse på kjøkkenet og lys grønn i den ene stua/spisestua, og nå tror jeg jammen at takene skal få samme farge. Synes green harmony er veldig fin, og tenker en mørkere nyanse av grønn i den innerste stuen, men har ikke helt bestemt meg ennå. I 2. etg der soverommene er skal blå være hovedfargen siden mini både jeg og mini ønsker oss blå soverom. Tapetet ava fra Sandberg skal også inn på soverommet mitt så her tror jeg taket nå blir blått! Jeg er liksom ikke vant til farger på denne måten, så dette blir spennende. Jeg hadde egentlig bestemt meg for hvitt kjøkken, mano fra kvik, men etter å ha lest boka di og mange av blogginleggene dine ble jeg veldig usikker på om jeg kommer til å like et hvitt kjøkken. Tinta wood fra kvik er alternativet jeg tror jeg ender opp med nå. Har du noen forslag til kjøkken? Her tør jeg ikke å velge en noe veldig sprekt, men har beveget meg bort fra hvitt.

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Så stas at du liker det!! Tusen takk!! 😀 Synes du har fantastiske planer her jeg! Det er ikke så vanskelig som du tenker, det ser ut som om du har god fargesans ut fra valgene du beskriver her. Kommer til å gå fint!! <3 Husk bare å bruke flere nyanser av samme farge for å gi rommet dybde. En tommelfingerregel er at en nyanse bare skal brukes ett sted. Så ikke samme nyanse av grønt på puter, pledd og stearinlys frks. Du kan gjerne bruke grønt på alle, men de må ha forskjellige nyanser (gå opp og ned, alt funker). Bra du går bort fra hvitt kjøkkken, det vil føles umoderne på sikt. Tinta Wood ser ut som et fint alternativ:) Neste innlegg her på bloggen blir om farger på kjøkken. Vet ikke hvor god tid du har, men vi skal prøve å få det ut før desember. Her vil det være mange gode tips og råd til hvordan du kan fargesette kjøkkenet ditt 🙂

   • Tonje 2 måneder ago

    Takk for svar ovenfor! I oppussingen min har valget nå falt på skin powder på kjøkkenet, pale green i stue/spisestue og blushing peach i den innerste stuen. Dette er et gammelt hus fra 50-tallet og rommene går litt i hverandre, døråpning mellom de to stuene. Tror du skin powder og blushing peach passer sammen? Eller går det med en annen rosafarge? Har så lyst til å ha rosa vegger på kjøkkenet. Tenker mye brunt og tre i møblene og har funnet en nydelig mørkeblå sofa, så håper alt harmonerer sammen.

    • Author
     dagny 2 måneder ago

     Jeg tror Skin Powder og blushing peach er litt nærme nyansemessig. Hva om du bruker Savannah sunset i stedet? Og bytter om på rekkefølgen? Skin powder på kjøkken, savannah sunset i stue/spisestue og pale green i den innerste stuen? Vil bli en veldig vakker fargeutvikling!

 4. Veronika 3 måneder ago

  Så mye fin inspirasjon! Jeg skulle gjerne hatt deg innom huset mitt for å få tips til hvilke farger jeg burde ha i rommene. Er SÅ lei av grått!

  • dagny 3 måneder ago

   Så stas at du likte saken! 😀 Skjønner du er lei av det grå, veldig få orker å leve med det mer enn fem år. (mens vi andre pusser opp gjennomsnittlig hvert 18 år!) Hvis du ønsker tilbud på utvikling av fargepalett for ditt hjem, kan du sende en e-post til mail@dagnyfargestudio.no 🙂

 5. Solveig Aae 3 måneder ago

  Hei Dagny!

  Veldig inspirerende bilder! Jeg får lyst til å ta fatt på malingen med en gang. Jeg har et spørsmål ang. maling av taket. Alle bildene er av glatte gipstak e.l. Blir det like fint om man maler tak av vanlige takplater? Jeg greier ikke helt se det for meg.

  Hilsen Solveig

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Hei Solveig! Så gøy!! 😃 Takplater eller takess kan også helt fint males i samme farge som veggene. Det er bare tilfeldig at ingen av bildeeksemplene viser det 😊

 6. Anne Lise 3 måneder ago

  Takk for tips i forrige tråd, blir så inspirert av å lese innleggene dine! Jeg har nå også overtalt mannen min (som var ganske skeptisk!) til å gå for farge i taket på soverommene – yeay! Jeg ønsker meg også farge i taket på mellomstuen i Blushing Peach og gangen/entrèen i Setting plaster. Disse rommene glir over i hverandre uten dør/dørstokk og taket er derfor uten avgrensning mellom de to rommene. Kunne det fungert å male hele taket i Setting plaster da? Takhøyden er i underkant av 250. Vurderer også Sea Moss på et av barnerommene (relativt lite rom, men godt lysinnslipp, samme takhøyde), kan vi evt dra Setting plaster inn på taket her også?

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Så gøy!! Ja, bruk setting plaster i begge rom, vil bli veldig vakkert. Sea Moss kan du bruke i taket på soverommet også. Blir lunt og koselig 😊

   • Anne Lise 3 måneder ago

    Et lite tilleggsspørsmål siden vi ikke er helt vant med konseptet: regner med at lister langs gulv bør males i samme farge dersom man går for samme farge på tak og vegg? Evt om man maler disse i en silkematt finish dersom veggene og taket er helmatt? Noen formening om det? Takk for råd!:)

    • Author
     dagny 3 måneder ago

     Ja, det stemmer. Du kan male de i matt eller silkematt, opp til deg. Fordelen med å male gulvlistene i samme farge som veggen, er at høyde mellom vegg og takk vil virke høyere:)

 7. Elly Ytreland 3 måneder ago

  Tusen hjertelig takk for farge-inspirasjon!
  Vi har nylig kjøpt rekkehus og er i gang med valg av farger i alle rom. Ganske sikker på Dusky Blue i stuen, men usikre på resten. Vurderer Kjølig eleganse i stuetaket. Eller burde man istedet valgt Nordic Breeze eller Alladin, siden det er i samme fargefamilie som Dusky Blue? I gangen tilknyttet stuen vil min mann gjerne ha noe grønt til en forandring (jeg sverger alltid til blått, haha!), og der står vi litt fast. Elsker grønnfargen hos Sunniva. Finnes den i Jotun sin pallet? Epoq kjøkkenet som er i samme etasje er mørke grått og hvite fliser på hele den ene veggen. Hvilken farge ville du valgt i tak på kjøkkenet? Nede i gangen vil vi ha Blåis. Hovedsoverommet Industriel Blue på vegger og tak, håper bare ikke det blir for mørkt…? Hva tenker du om dette? Vil du anbefale å ha samme farge på vegger og tak i vårt hus?
  Setter stor pris på innspill. På forhånd takk for hjelpen, og all inspirasjon! Lykke til videre <3

 8. Myrtel 3 måneder ago

  Hei, har du tips til en fin rosafarge til vegg i stue? For eksempel den rosafargen hos Synne Skjulstad,kjenner du fargekodern til den eller en lignende?

  • Author
   dagny 2 måneder ago

   Hei Myrtel! Synnes rosa er superfin! Har endelig funnet frem fargekoden til deg, har snakket med Heidi Pettersvold Nygaard som har fargesatt prosjektet. Koden er NCS S1020-Y90R:)

 9. Kristine 3 måneder ago

  Hei!
  Så interessant stoff! Takk for inspirasjon!

  Ett spm jeg håper du kan hjelpe meg med:
  Jeg vet at du ikke anbefaler hvite vegger. Men når man nå har det (som meg, som har den hvite utgaven av Arne Jacobsens tapet «vertigo» på soverommet)….kan man allikevel med hell male taket? F. eks i Sjøgløtt fra jotun?? Vårt soverom er ganske lite, med lite dagslys og 2,40 høyde.

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Hei Kristine! Ja, du kan helt fint male taket med den hvite Vertigo på veggen. Sjøgløtt vil være nydelig. Godt valg!

 10. Kristine 3 måneder ago

  Takk for svar! supert! 🙂

 11. Eirin 3 måneder ago

  Hei. Takk for lærerik og inspirerende artikkel.
  Jeg trenger fargeråd til stue/kjøkken.
  Vi bygger hus med åpen løsning mellom kjøkken og stue. Romet blir på ca.65kvm med høy takhøyde (2,5på det laveste, men skrår oppover til 4 meter i front.
  Hele fronten (langsiden) er vindu fra gulv til tak så det blir mye lysinntak. Rommet er sør/vest vendt.
  Kjøkken er ikke valgt enda (blir tilpasset etter farge) gulvene er nøytral parkett (hvit eller gråoljet)
  Jeg ønsker å male hele rommet (tak og vegger) i samme farge. Da i blå/grønntone. Oslo står på listen, men jeg er usikker på om det blir for mørkt.
  Tar gjerne imot innspill!!!

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Bra!! Det er vanskelig å si om Oslo blir for mørk eller ikke når jeg ikke kan se rommet. Men utifra det du beskriver vil jeg si at det mest sannsynlig vil fungere veldig godt. Anbefaler hvitoljet parkett, den vil holde seg aktuell lengst, og er enklest å kombinere med flest farger. Anbefaler ikke hvitt kjøkken, kommer til å føles litt umoderne om 4-5 år. Treverk er tryggere, det samme er farger på frontene:)

 12. Hege 3 måneder ago

  Dette innlegget passet perfekt nå! Det er veldig inspirerende å lese det du skriver. Vi overtar ny leilighet om en drøy uke, et nybygg hvor vi valgte farger for et par år siden. Vi gikk da for minty breeze i stue/kjøkken (40kvm) og soft mint i gangen. Jeg er litt feig på dette med farger, men tror du vi kan male takene i samme farge som veggen her? Leiligheten er en hjørneleilighet, så det kommer greit med lys inn. Vi har også et oppholdsrom ved siden av stue/kjøkken som er kritthvitt (14kvm). Har lyst til å male dette i en farge som passer til minty breeze og soft mint, slik at alle de tre rommene passer sammen. Har du et tips? Setter enormt stor pris på svar!

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Hei hei! Ja, du kan helt fint male takene i minty breeze og soft mint. Disse er supernøytrale begge to, og perfekt nyansestyrke til tak. Også veldig behagelige takfarger. Hva om du velger en nude-farge på oppholdsrommet? Utrolig vakkert mot de blågrønne nyansene. Du kan se på nude-nyanser i dette innlegget: https://dagnyfargestudio.no/sesongens_beste_2018/

 13. Gunhild 3 måneder ago

  Så flott å få dine innspill – jeg sitter akkurat og vurderer om jeg skal male taket i hovedsoverommet. Jeg skal ha Minty breeze på veggen, og har 2 m hvite klesskap på en vegg og hvite kommoder i 80 cm på en annen vegg. Gavelen til sengen er mørk blågrønn. Har et stort maleri på lerret over kommodenr som er utgangspunktet for valgt veggfarve hvor de nevnte farger dras sammen med varm gul, oransje mm. Dører og vinduskarm er klassisk hvit. Skal jeg male taket i Minty breeze eller Klassisk hvit? Hva med dør og karmer?
  På kjøkkenet har jeg en fin, lys grønngrå farge Smooth white (i gangen har jeg kalk) – her er tak og listverk på dør/vindu klassisk hvit. Det er et vindu ut til overbygget terrasse, og jeg ønsker ikke følelsen av et mørt rom. Innredning er hvit Voxtorp, IKEA med overskap kun på en vegg. Bør jeg ha en annen farge i taket? Jeg har ulike grønnfarger (grønne HAY/IKEA stoler, en friskere, grønn, gammel fransk hylle, stor grønn marmormorter) i rommet – skal jeg satse på harmoni med grønnfarger og/eller ta inn kontrastfarge – eks stort bilde på en vegg eller bord?
  (Alle rom har samme listverk som gulv i drivved eik, og takhøyde er 250).
  Stuen er neste prosjekt, og har døråpning uten dør inn til både kjøkken (Smooth white) og gang (Kalk), samt dør inn til soveromi Munty breeze.
  Jeg likr litt ret
  Hvilken farge tror du vil være fin her?

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Oj, høres fantastisk ut!! Ta taket i Minty Breeze, og karmer i samme farge. Døren kan ha en litt mørkere nyanse av fargen på veggen, slik at du får en harmonisk kontrast. Planene til kjøkkenet høres nydelige ut, og varierte nyanser av grønt vil være perfekt. Du kan fint bruke en dus nyanse av grønt i taket. I stuen kan du egentlig bruke hva som helst, fargene du allerede har setter ingen begrensninger 🙂 Forslag til aktuelle, gode farger finner du her: https://dagnyfargestudio.no/sesongens_beste_2018/

 14. Gunhild 3 måneder ago

  Takk for gode innspill. Jeg gjør soverommet slik du anbefaler, og gleder meg til å se resultatet. Har du konkrete forslag/fargekode til hhv en mørkere nysanse av Minty breeze på døra, og en dus grønn i kjøkkentaket som harmonerer med Smooth white?

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Så gøy! Kommer til å bli nydelig 😀 Dersom du ønsker videre rådgivning koster dette kr 1250,- per time ink mva 🙂 Henvendelser kan sendes til mail@dagnyfargestudio.no. Mulige nyanser kan du finne i dette innlegget: https://dagnyfargestudio.no/sesongens_beste_2018/

   • Gunhild 2 måneder ago

    Hei og takk for gode innspill 😀 Veldig inspirerende å lese din blogg og bok 👍😀 Etter at junior på 16 overraskende «kapret» Pale green til sitt rom, ønsket vi å finne en annen farge enn grønn til stua. Vi vurderer nå skitne oker/gulfarger med utgangspunkt i Velvet, men har eg. lyst å være litt modigere enn det. Vårt gule skap (som vi heldigvis ikke har rukket å male 😆) og okergule Hayputer som jeg bare måtte ha når de kom for noen år siden (og som ALLE syntes var bare så stygge) tror vi kan bli spennende sammen med litt dusere gulfarge på veggen, alternativt tenker vi en mørk grønn farge som vil passe både til gulfarger, marmorbord i grønt og kjøkkenet. Skal prøvemale begge alternativ. (Ser at nyde oasder, men det er ikke oss) Det du sier om å velge det som kjennes rett uavhengig av trender er bare så viktig. Det har jeg ofte gjort når jeg syr quiltetepper, vesker, mm, og det er alltid de jeg ender opp med å bruke mest 😀

 15. Elly 3 måneder ago

  Tusen hjertelig takk for farge-inspirasjon!
  Vi har nylig kjøpt hus og er i gang med valg av farger i alle rom. Ganske sikker på Dusky Blue i stuen, og vurderert Kjølig eleganse i stuetaket. Eller burde man istedet valgt Nordic Breeze eller Alladin, siden det er i samme fargefamilie som Dusky Blue? I gangen tilknyttet stuen vil min mann gjerne ha noe grønt til en forandring (jeg sverger alltid til blått, haha!), og der står vi litt fast. Elsker grønnfargen hos Sunniva. Finnes den i Jotun sin pallet? Krydderurt? Epoq kjøkkenet som er i samme etasje er mørke grått og hvite fliser på hele den ene veggen. Hvilken farge ville du valgt i tak på kjøkkenet? Nede i gangen vil vi ha Blåis. Hovedsoverommet Industriel Blue på vegger og tak, håper bare ikke det blir for mørkt…? Hva tenker du om dette? Vil du anbefale å ha samme farge på vegger og tak i vårt hus?
  Setter stor pris på innspill. På forhånd takk for hjelpen <3

  • Author
   dagny 3 måneder ago

   Dusky Blue og Kjølig Eleganse vil mest sannsynlig være helt nydelige sammen, så disse kan du fint kombinere! Nordic Breeze vil også fungere fint, så dette er vinn vinn;) Grønnfargen hos Sunniva er helt fantastisk. Vil nok ikke se lik ut med moderne maling. Hvis du ønsker denne fargen og fargeopplevelsen (med naturlige fargepigmenter) anbefaler jeg at du holder deg til den samme produsenten 🙂 Anbefaler absolutt samme farge på vegger og tak, det gir en magisk romopplevelse! Dersom du ønsker fargerådgivning til hele boligen din, kan du bestille dette ved å sende henvendelse til mail@dagnyfargestudio.no 🙂

   • Elly 3 måneder ago

    Tusen takk for svar!
    Sender gjerne en henvendelse når vi er kommer sålangt<3

 16. Anna 2 måneder ago

  Hei! Det gikk plutselig opp et lys for meg; taket!!! Har malere hjemme hos meg nå, for å pusse opp to barnerom, ganske store, det ene i st pauls blue. Fargen ser fin ut, men uttrykket er litt «hardere» enn jeg hadde tenkt. Hadde det hjulpet å fargesette taket tror du, evnt med hvilken farge? Takhøyden er litt over vanlig. Det andre blir malt i skyggeblå. Takk for inspirasjon. Og fint å se ei norsk bok her i Reykjavik;)

  • Author
   dagny 2 måneder ago

   Ja, St Pauls blue er hard. Hva om du velger en nyanse av nude i taket? Det vil gjøre uttrykket litt mer elegant. Se nyansealternativer her: https://dagnyfargestudio.no/sesongens_beste_2018/
   Skyggeblå kan fint brukes i taket også! Gøy at du er i Reykjavik! Utrolig stas å ha gitt ut bok der! 😀

   • Anna 2 måneder ago

    Takk for svar! Nude hadde jeg aldri tenkt på selv, spennende! Den boka trengs her, «alle» islandske hjem er grå, tiltross for alle de fargerike fasadene i Reykjavik, og alle de magiske fargene i naturen;)

    • Author
     dagny 2 måneder ago

     Det er jo trist at de har forsvunnet også der! Men bra at fokuset kommer tilbake <3 Lykke til da!!

 17. Johnd958 2 måneder ago

  You’re so interesting! I don’t think I have read anything like this before. So wonderful to discover somebody with some unique thoughts on this subject matter. Seriously.. thank you for starting this up. This website is one thing that is needed on the internet, someone with a bit of originality!

 18. Ella 1 måned ago

  Hva tenker du om enten krystall FR2030 (fargerike) eller Krydderurt (jotun) i taket når veggene i stuen er Dusky Blue (jotun)? Tusen takk for svar.

  • Author
   dagny 3 uker ago

   Krystall vil funke fint! 😀

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

©2018 Dagny Fargestudio

Log in with your credentials

Forgot your details?